Copiii munților

”COPIII MUNȚILOR” este un program derulat de către  ASOCIAȚIA MONTANĂ CARPAȚI, FILIALA FĂGĂRAȘ, care se adresează elevilor din orașul nostru. În acest an școlar au participat elevi din clasele a V-a C și a VI-a C, atât la activitatea de inițiere în ski, cât și la drumeția la Cabana Sâmbăta! Rezumatul îl găsiții în rândurile de mai jos:

 

“Deși am fost pe acel traseu de multe ori cu părinții, de data asta a fost altfel, a fost cea mai distractivă drumeţie la munte!” (Vlad, elev in clasa a VI-a C la Colegiul Naţional “Doamna Stanca”)

“In epoca tehnologiei, o reconectare a copiilor cu ceilalți și cu natura este o adevărată provocare. Mulțumim tuturor celor implicați în această inițiativa şi aşteptăm cu interes și alte activități!

Mii de mulțumiri, oameni frumoși, cu inițiative frumoase și sănătoase!

O activitate utilă, care i-a încântat mult pe copii și care, sperăm noi, să se repete!” ( cuvinte si impresii mai mult decât grăitoare ale părinţilor acestor copii iubitori de natură şi de drumeţii la munte).

 

Ce-aş mai putea adăuga eu, la cele de mai sus? …că la început a fost scânteia, ideea celor de la Asociaţia Montană Carpați Făgăraș, de a scoate copiii din zona lor de confort si de a-i mobiliza, prin intermediul nostru (diriginţii şi învăţătorii lor) să iasă în natură, la munte; în iarnă copiii au avut şansa să inveţe să schieze, iar acum, la început de vară, cu rucsacul în spate, am pornit pe cărări de munte într-o drumeţie de o zi care pentru mulţi dintre copii a însemnat primul lor contact adevărat cu Măria Sa, Muntele.

De ce am declarat drumeţia şi întreaga zi de 22 mai un succes pentru noi? …pentru că grupul de copii a fost supravegheat cu multă atenţie si răbdare de catre membrii şi voluntarii Asociaţiei pentru o siguranţă maximă, pentru că băieţii de la Salvamont Victoria ne-au învăţat şi explicat lucruri si tehnici elementare, obligatoriu de ştiut pe munte, dar si pentru că…am socializat, ne-am facut noi prieteni , am devenit mai încrezători in propriile forţe si ne-am bucurat impreună de frumuseţea şi măreţia munţilor noştri!

Mulţumim AMC Făgăraş pentru oportunitatea oferită, pentru organizarea activităţilor şi pentru că le oferiţi copiilor un model de stil de viaţă sănătos! (prof. Cristina Blaga – Șureanu)

 

“Pentru mine a fost o experiență unică! Abia aștept o alta drumeție! Mi-a plăcut că am fost cu colegii mei. Peisajul a fost impresionant. Organizatorii au au făcut jocuri cu noi și ne-au explicat lucruri despre natură; au fost foarte drăguți!”

“Traseul a fost destul de obositor dar a meritat tot efortul. Peisajul a fost minunat și mi-a plăcut faptul că organizatorii si cei doi salvamontisti au avut foarte multă răbdare si ne-au explicat foarte multe lucruri care o să ne ajute!”

“Mi-a plăcut foarte mult vanatoarea de comori. Pentru mine a fost o experiență minunată!”

 

Acestea sunt cuvinte ale copiilor din clasa a V-a C de la Colegiul Național “Doamna Stanca”. Cu puțină experiență sau complet începatori, au realizat că iși pot invinge anumite temeri, că iși pot depăși anumite limite și că împreună cu colegi, prieteni si adulți care îi încurajază, pot avea mai multa incredere in ei! Muntele ne face mai răbdători și mai atenți, mai prietenoși și mai receptivi, fapt demonstrat în drumeția acestor copii la Cabana Sâmbăta! (prof. Anca Barbu)

 

                                                                                                                                                                                                22.05.2022