Erasmus – O CĂLĂTORIE DE NEUITAT

"O călătorie este mai mult decât o vizită a obiectivelor turistice; e o schimbare profundă și permanentă a modului de a gândi despre viață." (Mary Ritter Beard)

Sistemul educațional este prin definiție complex și  extrem de important pentru toate categoriile de personal implicate în acest proces.  Îndeplinirea obiectivelor stabilite presupune consecvență și rigoare. Dezvoltarea personalității elevilor nu se rezuma la activitatea zilnică din sala de clasă. Apar oportunități de acumulare a cunoștințelor, de colaborare cu instituții similare din alte state care contribuie determinant la formarea conștiinței de sine, la integrarea în spațiul și timpul actual. Astfel, în primăvara acestui an am încheiat o colaborare cu asociația „Alumniverein” din Germania care presupunea participarea la un proiect Erasmus, în Dresden, împreună cu alte trei școli din Germania, Ungaria și Slovacia. Tema proiectului a fost alimentația și stilul de viață sănătos.

Proiectul a debutat printr-o întâlnire online unde am făcut cunoștință cu participanții. Am avut la dispoziție o perioadă de pregătire iar în data de 8 septembrie 2023 am plecat spre Dresden. Pentru mine a fost un moment încărcat de emoție pentru că, împreună cu cei nouă elevi, aveam să cunoaștem oameni noi, alte culturi, alte obiceiuri…În acel moment nu mi­-am dat seama că, de fapt, ineditul situației reprezenta practic partea cea mai grozavă a excursiei noastre.

In Dresden am ajuns, așa cum era planificat, în 9 septembrie 2023 în jurul orei 17, obosiți după o călătorie de 17 ore, dar euforici și dornici să aflăm ce va urma. Seara a decurs admirabil, ne-am cunoscut, am servit cina și am ieșit la o plimbare. Programul de lucru a început practic a doua zi. Derularea activităților de învățare a fost planificată ingenios: s-au desfășurat activități pe grupe în sălile de clasă, am vizitat orașul și anumite locații în care a trebuit să găsim informații despre lucrurile discutate la orele de curs. Domnul Dr. Frithjof Reinhardt ne­-a făcut o prezentare foarte interesantă legată de tema proiectului. A fost organizată o excursie în parcul național ”Elveția Săsească” unde am fost încântați de peisaje spectaculoase. O altă activitate interesantă a fost vizita la muzeul german de igienă, care s-a desfășurat pe principiul interactivității iar la final am asistat la o prezentare despre încălzirea globală. Și multe alte lucruri interesante care au contribuit atât la o mai profundă cunoaștere a temei proiectului dar și pe plan informal la o conectivitate cu lumea din jurul nostru care ne-a dat senzația de apartenență.

Pe parcursul șederii noastre în Dresden s-a organizat un bufet internațional, la care fiecare dintre participanți a contribuit cu produse specifice, tradiționale tării de proveniență. A fost o ocazie minunată de ne cunoaște mai bine și de a povesti pe diverse teme.

Ca profesor, consider ca această experiență inedită a avut un rol remarcabil în dezvoltarea personalității elevilor , a deschiderii acestora către nou, a interacțiunii umane lucru dovedit la plecarea din Dresden de nenumăratele îmbrățișări dintre copiii participanți. S-au legat prietenii, s-au creat amintiri de neuitat, s-au acumulat cunoștințe și s-a îmbunătățit remarcabil capacitatea de a utiliza limba germană.

“Am fost încântați să aflăm că plecăm împreună în prima excursie în afara țării. Știam că va fi un mijloc care ne va ajuta să ne reintrăm în ritm după o vacanță lungă. Ajunși acolo am aflat că vom sta separați în camere pentru a ne împrieteni cu ceilalți participanți ai proiectului. Asta ne-a ajutat să fim mai deschiși, sociabili și implicați în proiect. Activitățile zilnice la care am participat ne-au învățat cum să ducem un stil de viață mai sănătos prin nutriție și sport. Timpul a trecut foarte repede și de abia așteptăm următoarea excursie.”, au declarat elevii clasei a XI-a B.