Motivation Romania – Seminar incluziune
Săptămâna aceasta, pe 4 și 5 aprilie, ne-am dat întâlnire cu elevi de la Colegiul Național „Doamna Stanca” Făgăraș pentru care am organizat două seminare pe teme de incluziune. Am avut alături de noi 60 de elevi din clasele a treia cărora le-am povestit despre diversitate, incluziune, abilitățile persoanelor cu dizabilități și sport adaptat.
Copiii au pus întrebări, au fost curioși să afle mai multe despre adaptările care le permit persoanelor cu dizabilități să ducă o viață firească și au ascultat povești de succes ale unora dintre participanții la programele Motivation. Am povestit și despre exemple de bună practică în comunicarea și interacțiunea cu persoane cu dizabilități. Un alt moment interesant a fost acela în care micuții au avut ocazia să afle mai multe despre parcursul colegului nostru, Ciprian Lupu, primul pilot auto utilizator de scaun rulant din România. Pe finalul seminarelor, am organizat ștafete în scaun rulant – o joacă interesantă pentru copii și constructivă. Astfel, au înțeles mai bine ce presupune manevrarea unui echipament de mobilitate, evitarea obstacolelor și menținerea direcției.
Am discutat de multe ori cu elevii mei despre persoane cu nevoi speciale, despre integrare, despre egalitate de sanse. Dar fara a cunoaste si interactiona cu o astfel de persoana, toate sunt doar realitati virtuale. Si nu-ti poti forma o atitudine sanatoasa fata de o idee.
Primul meu contact cu o persoana in scaun rulant a avut loc in adolescenta. La inceput mi-a fost mila de persoana in cauza, insa cu cat am cunoscut-o mai bine, am inteles ca viata ei era pur si simplu o altfel de normalitate. Mi-as fi dorit si pentru elevii mei o asemenea experienta.
In acest sens a fost foarte binevenita intalnirea elevilor cu reprezentantii fundatiei Motivation. Cunoasterea acestor realitati ii va ajuta in viitor sa creeze o lume prietenoasa pentru persoanele cu dizabilitati.
Am apreciat foarte mult si accentul pus pe preventie. Scaunul rulant nu e doar despre “altii”, ar putea fi intr-o zi si despre “mine”, nu exista nicio garantie ca vom ramane mereu asa cum suntem acum. Trebuie sa ne purtam responsabil cu corpurile noastre si sa-i tratam pe cei cu dizabilitati asa cum ne-am dori noi insine sa fim tratati intr-o situatie similara. Prof. înv. primar ,Mirela Toacșe
Activitatea a fost interesantă și educativă. Copiii au înțeles ceea ce înseamnă cuvântul dizabilitate, au conștientizat pericolele care pot duce la astfel de situații. Au concluzionat că trebuie să fie atenți și precauți în orice situație. Au fost încântați că au mers cu cărucioarele speciale.Mulțumim
mult pt activitate și frumoasa experiență pe care am avut-o.Sănătate multă și numai bucurii persoanelor care ne-au prezentat un alt mod de viață.
Mulțumim foarte mult și pt darurile primite.“Dar din dar se face rai”.
Prof. înv. primar, Mioara Plumb